Bericht van de voorzitter: Aanvang seizoen 2019-2020

Beste darters,

Bij sommige teams blijkt de nodige consternatie te zijn ontstaan over de competitie-indeling voor het nieuwe seizoen. En wij snappen dat helemaal. Wij maken zo’n indeling natuurlijk niet om iedereen eens even lekker dwars te zitten, dat heeft een andere oorzaak. Daarom leggen we het graag nog eens uit. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar misschien kun je er dan wat meer begrip voor opbrengen.

In een ideale wereld schrijven alle teams zich weer netjes in voor het volgende seizoen, promoveren de hoogst genoteerde teams uit iedere divisie en degraderen de laagst geklasseerde teams. Helaas is onze wereld verre van ideaal. Om uiteenlopende redenen heeft een flink aantal teams uit met name de hogere divisies zich niet ingeschreven voor de nieuwe competitie. Wij willen graag zoveel mogelijk gelijkmatig gevulde divisies (13 of 14 teams), zodat het aantal vrije weken beperkt blijft. Van een competitie met maar 9 of 10 teams wordt ook niemand vrolijk. Daarom moeten de ontstane gaten van onderaf worden opgevuld (de 1e divisie met teams vanuit de 2e en daardoor ook de 2e met teams vanuit de 3e). Hierdoor kan het dus gebeuren dat degradaties niet hebben plaatsgevonden en dat je onverwachts gepromoveerd bent, terwijl je daar oorspronkelijk niet voor in aanmerking kwam. Hierbij is overigens gekeken naar de eindstand in de competitie van vorig seizoen en naar het gemiddelde puntenaantal per wedstrijd (ter vergelijking met een op dezelfde plaats geëindigd team in de andere poule in dezelfde divisie). Wat je als voordeel zou kunnen zien, is dat het overall niveau per divisie daalt (de sterkste teams zijn doorgeschoven naar boven). De angst voor ‘afslachting’, zoals die bij een aantal teams leeft, is hierdoor misschien wat minder gegrond. Het is trouwens onmogelijk om een competitie te creëren waarbij iedere week alle teams winnen.

Doordat we al een paar seizoenen een B-beker voor 2e en 3e divisie teams hebben, naast de oorspronkelijke beker, staat bij de teaminformatie van die teams Beker Nee, terwijl de meesten zich wel hebben ingeschreven. Dat kan niet anders, want als we die teams op Ja zetten, dan komen ze automatisch in de A-beker terecht en dat willen ze nou net niet. Het zijn de beperkingen van ons geautomatiseerd systeem.
De loting voor beide bekers (A automatisch, B handmatig) is verricht en staat op onze site. Check dat dus even als je dat nog niet hebt gedaan, de eerste ronde is volgende week al.

Tot slot hebben de verschuivingen in de divisies ook gevolgen voor de wedstrijdleiding. Peter Desmet is komend seizoen wedstrijdleider van de Ere- en 3e divisie, Gerard van der Linden van de 1e en 2e divisie en Bianca Steenhouwer van de bekercompetitie. Zorg dus dat je bij vragen of problemen de juiste persoon benadert.

Wij wensen jullie, ondanks alles, een sportief en gezellig winterseizoen !

Namens het bestuur,
Sylvio Lingmont, voorzitter