De HDO organiseert een wintercompetitie, een bekercompetitie, een ranking competitie en een zomercompetitie.
De wintercompetitie wordt gespeeld vanaf omstreeks de maand september tot en met april. Er wordt gespeeld in meerdere divisies. Een nieuw team begint, ongeacht het niveau in de laagste divisie. Die teams die aan het einde van de competitie op de hoogste plaatsen terecht zijn gekomen zullen (indien mogelijk) promoveren naar een hogere divisie en de team die onderaan de lijst terecht zijn gekomen zullen (indien mogelijk) degraderen naar een lagere divisie. Degradatie kan afhangen van het aantal inschrijvingen van het nieuwe seizoen. (Spelsoorten: 4 maal single 501, 4 maal koppel Tac-Tics en een teamronde)
De bekercompetitie wordt gespeeld tegelijkertijd met de wintercompetitie. De teams uit alle divisies door elkaar, strijden om de beker volgens een ´knock-out´ systeem. Bij de inschrijving van de HDO wintercompetitie kunnen teams aangeven of hieraan meegedaan zal worden. Afhankelijk van het aantal deelnemende teams, zal de bekercompetitie bestaan uit 5 tot 7 rondes en een finale. (Spelsoorten: 4 maal single 501, 4 maal koppel Tac-Tics en een teamronde)
De Zomercompetitie start als de wintercompetitie is afgelopen en staat er geheel los van. Er wordt niet gespeeld in divisies, maar in een aantal poules. De zomercompetitie wordt vooral gezien om de periode tussen twee wintercompetities te overbruggen om zodoende toch te kunnen blijven darten. Voor nieuwe teams is het een goede manier om met het darten in competitieverband kennis te maken. Dit wil niet zeggen dat het een gemakkelijke competitie is. Hoewel de HDO zeker niet de grootste dartbond van Nederland is, is de HDO zomercompetitie wel één van de grootste, gezien het aantal deelnemende teams. (Spelsoorten: 4 maal single 501, 4 maal koppel Tac-Tics en een teamronde)
De rankingcompetitie is, in tegenstelling tot de bovenstaande competities, individueel. Het gaat hier om een reeks van toernooien, meestal 8, steeds op een andere locatie op een zondag, ongeveer één keer per maand. Aan de hand van de plaats die een speler behaald op een toernooi, worden punten uitgedeeld. Diegene die aan het einde de meeste punten heeft is winnaar.. De ranking toernooien vinden plaats tijdens de wintercompetitie. Iedereen die gerechtigd is deel te nemen aan de HDO - wintercompetitie, mag met de ranking toernooien mee doen. Spelsoorten: single 501.
Brabantcup competitie. Deze competitie wordt niet door de HDO georganiseerd. Een selectieteam van HDO spelers doet aan deze competitie mee. De spelers worden geselecteerd uit de beste Rankingspelers, aangevuld door een aantal spelers die gekozen worden door de teammanager.
Eén van de handige onderdelen van deze website is de mogelijkheid om uitslagen automatisch te verwerken. Dit systeem biedt voordeel voor iedereen. Alle uitslagen zijn accuraat en up-to-date, want ze worden direct verwerkt en zijn direct zichtbaar op deze site.
Door eerst op Competities te klikken, komt u in het 'competitie-gedeelte' met zijn eigen menu's. Helemaal rechts vindt u "Inloggen". Door hier op te klikken komt u op de inlogpagina. Het enige dat u hiervoor nodig hebt is uw HDO-nummer en uw wachtwoord. Dit is het wachtwoord dat u per email heeft ontvangen. Bij een nieuw seizoen behoudt u dezelfde inlogbevoegdheid met hetzelfde wachtwoord indien u dat voorheen al had. U krijgt hierover dan geen bericht.
Uitslagen dienen via de website doorgegeven te worden. Het is hiervoor noodzakelijk om in te loggen. Het is alleen mogelijk een uitslag van uw eigen team in te voeren of de meer persoonlijke gegevens van de teamleden te bekijken.
Niet iedereen heeft toegang.
Om te kunnen inloggen moet u toestemming hebben van het wedstrijdsecretariaat.
Aan het begin van het seizoen krijgen maximaal 2 leden per team toestemming om in te loggen. Dit zijn de personen die hiervoor zijn aangemeld door de teamcaptain. Om in te loggen klikt u eerst op competities. Iets lager kunt u helamaal aam de rechterkant inloggen met uw HDO lidnummer en wachtwoord. U krijgt dan toegang tot de administratiepagina van uw team als u inlogt. Op deze pagina ziet u 4 keuzemogelijkheden:
Teambeheer
Wedstrijdformulier
Bekerformulier
Uitleg. Veel gestelde vragen (FAQ)
Onder "Teambeheer" vindt u een overzicht van uw teamleden met hun gegevens. Deze gegevens kunt u aanpassen. Hoe dit werkt spreekt eigenlijk vanzelf, maar u kunt hierover meer lezen onder "Uitleg. Veel gestelde vragen (FAQ)". Op de website bij teamgegevens staan de teamleden plus de spelersnummers vermeld. Bij de captain en de reservecaptain staat tevens een telefoonnummer. De overige teamgegevens zijn niet zichtbaar bij teamgegevens, maar wel bij teambeheer. Hier staan meer telefoonnummers, e-mailadressen en gewone adressen.
Onder "Wedstrijdformulier" ziet u een weeknummer en eventueel een wedstrijd. Het weeknummer kunt u veranderen. Als er een wedstrijd is in de gekozen week dan kunt u de uitslag van deze wedstrijd zien of eventueel een nieuwe uitslag invoeren. Een lege pagina ziet er niet helemaal leeg uit. Als spelers staat in ieder vakje de teamcaptain ingevuld. Dit moet u natuurlijk aanpassen, net als de uitslag. Meer informatie hierover vindt u onder "Uitleg. Veel gestelde vragen (FAQ)".
Onder "Bekerformulier" ziet u ook een wedstrijdformulier, maar dan speciaal voor de bekercompetitie. De werking is verder precies hetzelfde.
Onder "Uitleg. Veel gestelde vragen (FAQ)" vindt u... eh... meer uitleg.
Uitslagen moeten ook bevestigd worden!
Het kan zijn dat uw tegenstander u voor geweest is en de uitslag al heeft doorgegeven, In dat geval heeft u het makkelijk. U hoeft alleen de uitslag te bevestigen. BEVESTIGEN IS VERPLICHT! We kunnen dit niet voldoende benadrukken. Het systeem hangt er vanaf. Uw tegenstander kan een fout gemaakt hebben bij het invoeren. Als u de uitslag controleert en deze blijkt niet te kloppen, dan klikt u op de knop Weigeren. U wordt dan doorgestuurd naar een scherm waarop u een bericht voor het wedstrijdsecretariaat kunt achterlaten. Zij zullen de uitslag corrigeren en indien nodig contact met u en het andere team opnemen.
= Status: Voorlopig. (Een team heeft een uitslag doorgegeven, maar de tegenstander heeft de uitslag niet bevestigd)
= Status: Bevestigd. (De uitslag is definitief. De tegenstander heeft de uitslag bevestigd)
= Status: Conflict. (De tegenstander is het niet eens met de uitslag)
= Status: Nieuw. (Geen van beide teams heeft een uitslag doorgegeven. Alleen bij de bekercompetitie na de loting)
Zodra een uitslag is ingevoerd, zal dit direct verwerkt worden, ook al is de uitslag nog niet bevestigd. In de standenlijst zal uw team op een bepaalde (nieuwe) plaats terecht komen. Bij een aantal plaatsen is tevens een symbool te zien voor de teamnaam.
= Eerste plaats op basis van de huidige stand.
= Tweede plaats op basis van de huidige stand.
= Derde plaats op basis van de huidige stand.
= Promotie plaats op basis van de huidige stand.
= Degradatie plaats op basis van de huidige stand.
= 180 kampioen bij persoonlijke resultaten (de meeste keren 180 tot zover)
Strafpunten
Als u een uitslag niet op tijd ingevoerd of bevestigd heeft, dan krijgt uw team strafpunten. De laatste 3 dagen voor het verstrijken van de termijn, ontvangt u een e-mail met een waarschuwing. Dit is een extra service en u kunt er geen enkel recht aan ontlenen. Ontvangt u geen e-mails, dan wil dat niet zeggen dat u uw uitslagen niet op tijd hoeft door te geven. (Het systeem geeft de strafpunten, de wedstrijdsecretaris of de webmaster zou ze kunnen verwijderen, maar zal dit maar zeer zelden doen. Het is in de laatste 3 weken van de competitie niet toegestaan wedstrijden te verplaatsen naar een datum na de speelweek volgens het rooster. De invoertermijn zal dan worden ingekort. Het kan dans voorkomen dat u al na 2 dagen een waarschuwing krijgt om een wedstrijduitslag in te vullen of te bevestigen.
Papieren wedstrijdformulieren niet opsturen, maar wel bewaren.
Het is niet langer nodig om wedstrijdformulieren op sturen. De captain moet ze wel bewaren. In het geval van een conflict, kan het wedstrijdsecretariaat er naar vragen.
- Een Team.
- Een dartteam dat aan de door de HDO georganiseerde competities wenst deel te nemen bestaat uit minimaal 4 geregistreerde spelers. Er geldt een maximum van 12 spelers. Het team moet een naam hebben en een captain / aanvoerder. De captain van een team is het aanspreekpunt voor zijn of haar team. Belangrijk is dan ook dat de captain telefonisch bereikbaar is om eventuele veranderingen (bv. verplaatsen van een wedstrijd naar een andere datum) door te kunnen geven aan de andere spelers. Een team heeft een vaste speeldag waarop de thuiswedstrijden gespeeld worden, maar niet op een zaterdag of een zondag. De minimum leeftijd van spelers is 16 jaar.
- Teamcaptain.
- De captain is de vertegenwoordiger van het team.
- De captain is het aanspreekpunt voor andere teams, speelhomes en het HDO bestuur.
- De captain zorgt in overleg met het 'eigen' speelhome, dat de dartbaan in orde is.
- De captain vult namens en eventueel in overleg met het team het wedstrijdformulier in en stelt de verschillende spelers op die een wedstrijd zullen spelen.
- De captain controleert de spelerskaarten van de tegenstanders en laat de eigen spelerskaarten controleren door de tegenstanders
- De captain zorgt ervoor dat na de wedstrijd de uitslag bij de HDO terechtkomt.
- De captain zorgt ervoor dat het team zich aan het HDO regels houdt.
- De captain ziet erop toe dat de tegenstanders zich aan de regels houden.
- De captain zorgt ervoor dat de individuele spelers en het team als geheel zich aan de algemene normen van fatsoen zullen houden.
Als thuisbasis moet een team een speelhome hebben. Dit kan zijn een café, kantine of clubhuis die een dartbaan heeft en in ieder geval vanaf 19:30 uur geopend is. De wedstrijden beginnen steeds om 20:00 uur. Alleen speelhomes binnen de stadsgrenzen Rotterdam en Schiedam worden toegelaten. (dus geen deelgemeentes die buiten de stadsgrenzen liggen. Hier worden geen uitzonderingen gemaakt !)
Seizoen 2019-2020
Speelgelegenheid | Adres | Plaats-Wijk | Telefoon |
Ara, De | Groene Hilledijk 243 | Rotterdam-Vreewijk | 010-4231404 |
Brouwershuys, 't | PC Hooftplein 17 | Rotterdam-Spangen | 010-4373584 |
Companje | Teilingerstraat 89 | Rotterdam-Noord | 010-4670110 |
Dutch Inn | Catullusweg10 | Rotterdam-Lombardijen | 010-4193303 |
Eden | Rusthoflaan 30 b | rotterdam-Kralingen | 010-4119531 |
Half Uurtje, Het | Wolphaertsbocht 57 | Rotterdam-Charlois | 010-4291715 |
Halve Maan, De | Kerklaan 6 | Schiedam-Kethel | 010-4709906 |
Hide Away, The | Kreekplein 5 | Rotterdam-Lombardijen | 010-4835506 |
Hof van Jericho, ´t | Oudedijk 261 | Rotterdam-Kralingen | 010-2124343 |
Joker, cafe de | Boezemstraat 51 | Rotterdam-Crooswijk | 010-3300425 |
Joliot Toren | Joliotplaats 2 | Rotterdam-Ommoord | 010-4560829 |
Klapdeur, De | Vlietlaan 39 b | Rotterdam-Kralingen | 010-4522853 |
Klein Thalia | Hoogstraat 161 | Schiedam-Centrum | 010-2732773 |
Konneksjun (Sociëteit) | Wilgenplasplein 15 | Rotterdam-Schiebroek | 010-4224178 |
Landje (Glitters), ´t | Schiedamsevest 188 | Rotterdam-Centrum | 010-4126294 |
Nieuw Ambachtshuis | Griendwerkerstraat 5 | Rotterdam-Zevenkamp | 06-41545724 |
Nieuw Feyenoord | Oranjeboomstraat 30 | Rotterdam-Feyenoord | 010-4860952 |
Nieuwe Brug | Rozenburgsestraat 2a | Schiedam-Zuid | 010-7610194 |
Nieuwe Concert, Het | Zuidhoek 1 | Rotterdam-Charlois | 010-8486063 |
Onze Veilige Haven | Voorburgstraat 2(naast de Esso) | Rotterdam-Noord | 06-53756037 |
Pleintje 't | Burgemeester Bosstraat 59 | Rotterdam-Overschie | 06-50561592 |
Poolcafe Delfshaven | Aelbrechtskolk 45b | Rotterdam-Delfshaven | 010-4257716 |
Prince Polder | Jacob van Campenplein 39 | Rotterdam-Alexanderpolder | 06-29428387 |
Prince Pub | Marinus Bolkplein 22 | Rotterdam-Alexanderpolder | 010-4563438 |
Pursers | Keizerstraat 160 | Rotterdam-Centrum | 010-2136163 |
Rijnvaart | Prins Hendrikkade 107 A | Rotterdam-Noordereiland | 06-29001333 |
Ring, De | Zevenkampsering 761 | Rotterdam-Zevenkamp | 010-4551101 |
Schie, De | Algerastraat 10 | Schiedam-Spaansepolder | 06-27344796 |
Schieweg | Schieweg 158 | Rotterdam-Noord | 010-4651551 |
Schuimspaan, De | Laan op Zuid 984 / 986 | Rotterdam-Kop van Zuid | 010-4848606 |
Spiegel, De | Katendrechtste Lagedijk 482 | Rotterdam-Charlois | 010-4295618 |
Sting, The | IJsselmondselaan 292 | Rotterdam-Kralingseveer | 010-4506947 |
Stoof, De | Jonker Fransstraat 100-a | Rotterdam-Centrum | 010-4140691 |
Tarantella | Zwartjanstraat 117 | Rotterdam-Noord | 010-4651147 |
Thalia | Boerhaveplein 2 | Schiedam-Oost | 010-4154917 |
Viaduct, ´t | Bergweg 8 | Rotterdam-Noord | 010-4222148 |
Wandeloord | Linker Rottekade 1 | Rotterdam-Noord | 010-4134256 |
Zuiderkroon | Vlissingenplein 108 | Rotterdam-Pendrecht | 06-23560863 |
Hoe hang ik een dartbord op ? Als je een bord koopt, zit er altijd een gebruiksaanwijzing bij hoe je het bord moet ophangen. Meestal staat dat op de doos. Heb je die doos of gebruiksaanwijzing niet, of heb je die niet meer en wil je weten of het bord wel goed hangt, dan volgen hier de maten en afstanden.
De bullseye (roos) van het dartsbord moet zich op een hoogte van 173 cm (een marge van maximaal 1 cm wordt toegestaan) bevinden, gerekend ten opzichte van de werplijn. (soms is de vloer niet helemaal waterpas!)
De achterkant van de werplijn (oche) moet zich op 237 cm van het dartsbord bevinden, gerekend vanaf de voorzijde van het bord. De werpafstand begint achter de oche. (Via de stelling van Piet kom je aan een diagonaal van 293,4 cm van bull tot werplijn)
De oche moet duidelijk worden aangegeven door een drempel van ± 3 cm hoog en 60 cm breed.
Het scorebord dient naast het dartbord te worden opgehangen, echter zodanig dat de spelers niet gehinderd worden door de schrijver. De verlichting moet zodanig zijn dat schaduwwerking zoveel mogelijk wordt voorkomen.
501
Darten is helemaal niet moeilijk, althans wat betreft de spelregels. Dit geldt helemaal voor het meest gepeelde spel "501" De spelers beginnen beiden met een stand van 501 punten. Het is de bedoeling om steeds een zo'n hoog mogelijke score te gooien die dan wordt afgetrokken van die 501 punten aan het begin, net zo lang totdat een speler precies op nul terecht komt. De laatste dart om het te beëindigen moet echter in een "dubbel" zitten (buitenste rand om de nummers). Dat is alles. Nu alleen nog een beetje mikken en een beetje rekenen om op een goede finish te komen.
Een wedstrijd bestaat uit "legs". Een leg is gewonnen als iemand van 501 naar beneden en de laatste dubbel op nul terecht is gekomen. Meestal gaat het om een reeks legs van drie of vijf. (best of 3 resp. best of 5) Wie als eerste 2 legs heeft gewonnen (of 3 legs bij best of 5), heeft de wedstrijd gewonnen. Natuurlijk kan het ook gaan om meer gewonnen legs (bv best of 9) maar het kan ook onderverdeeld worden in sets die dan ook weer gaan om 3, 5 of 9 legs. De finale van grote toernooien gaat bijvoorbeeld om 11 sets, bestaande uit best of 5 legs. Wie als eerste 6 sets heeft gewonnen (die afzonderlijk bestaan uit best of 5 legs) heeft de wedstrijd gewonnen. In de competitie van de HDO wordt gewoon om best of 3 legs gespeeld in de 3e en 4e divisie, best of 5 in de 2e en 1e divisie en best of 7 in de ere divisie.
In plaats van 501 kan ook 701, 901, of 1001 worden gespeeld. 301 wordt doorgaans zó gespeeld dat met een dubbel begonnen moet worden. Er zijn darters bij die zelfs beginnen met bijvoorbeeld 1.000.001 Dan gaat het meer om een recordpoging om dit zo snel mogelijk te doen.
Tac-Tics
Bij de HDO maakt de spelsoort Tac-Tic deel uit van de competitie, ook in de hoogste divisie. Volgens sommigen is deze spelsoort voor beginners. Het wordt ook wel Mickey Mouse genoemd, hetgeen ook lijkt aan te geven dat het een spelletje voor kinderen is. Niets is minder waar. Bij de tac-tic is, net als bij de 501, een goede hand-oog coördinatie nodig om de juiste nummers te kunnen gooien. Verder is de taktiek van het spel erg belangrijk (vandaar ook de naam).
De Tac-Tics wordt (in de HDO competitie) gespeeld in koppels van 2 tegen 2 spelers. Het is de bedoeling om alle nummers van 20 naar beneden tot en met de 10 inclusief de bull drie keer te raken (of één tripple). Zolang de tegenstander een nummer nog niet 3 keer geraakt heeft, is het mogelijk punten te scoren op dat nummer als die bij de eigen koppel al wel alle drie zijn gegooid. Een partij is gewonnen als alle nummers 'vol' zijn én er een puntenvoorsprong is. Bij een gelijk aantal punten is er geen voorsprong. Als beide koppels alle nummers vol hebben met een gelijke score, telt de partij niet en dient die opnieuw gespeeld te worden. Veel scoren is in principe overbodig. Slechts één punt is al genoeg om voor te staan en te winnen. Iedere 'onnodige' score worp kan een overbodige en dus eeb niet zinvolle worp zijn omdat met die worp een ander nummer kan worden dicht gegooid. Extra scoren kan ook een manier zijn om een beetje onzekerheid weg te nemen. Je dwingt de tegenstander om ook te scoren en je zorgt ervoor dat de tegenstander de eigen nummers niet kan dichtmaken. De beste manier om te scoren is om een tripple te gooien terwijl een enkele al genoeg is. Men verliest hierdoor geen dart om andere nummers te gooien en sneller te winnen. Het moment om te gaan scoren of een score achterstand in te gaan lopen is sterk afhankelijk van de partij. Over het algemeen wordt aangenomen dat het beter is om de tegenstander niet direct te volgen in de nummers. Volgen is meestal alleen zinvol als je zeker bent van meer 'hits'. Als de tegenstander 3 keer een 20 heeft gegooid, kun je beter beginnen met een ander nummer (19?) om eventueel terug te keren naar de 20 als dat andere nummer dicht is.